Wortelcake met walnoten

Deze wortelcake is mijn favoriet. Ik heb hem verrijkt met walnoten en vijgen. 

Wat heb je nodig?


Voor de cake: 

* 250 gram speltbloem * 2 theelepels bakpoeder * 2 theelepels baking sodaWortelcake1

* 2 flinke eetlepels koekkruiden met daarin, o.a. nootmuskaat, kaneel en kruidnagel 

* een theelepel himalya zout * 375 gram geraspte wortel * 125 gram fijne gemalen walnoten

* 125 gram geraspte kokos snippers (vers of gedroogd) 

* 100 gram gedroogde (eventueel minimaal 2 uur in water gewelde) vijgen

* 250 gram kokosbloesemsuiker

* 125 gram kokosolie * 4 eieren

Voor de frosting:

* 250 gram mascarpone * 100 gram gesmolten biologische roomboter * 50 gram gesmolten kokosolie

* 3 theelepels vanille extract of aroma

* 3 eetlepels maple siroop

Bereiding: 

Wortel cake:

Verhit de oven voor op 175 graden Celcius. Vet je cakeblik in met roomboter of kokosolie.

Voeg in een kom de speltbloem, bakboeder, baking soda, koekkruiden, het zout bij elkaar.

Meng in een andere kom de wortels, walnoten, kokos en in kleine stukjes gesneden vijgen of rozijnen door elkaar. 

Meng de kokosbloesemsuiker en de kokosolie met een mixer tot de suiker wat opgelost is.

Voeg dan een voor een de eieren toe en meng vervolgens stap voor stap

het bloemmengsel er door. Tot slot voeg je het wortelmengels toe en meng het dusdanig dat het een eenheid wordt.

Optioneel: Voeg eventueel nog 50 gram mascarpone toe en meng dit door het beslag. 

Doe dan het wortelcake beslag in de vorm, plaats het cakeblik in het midden van de oven en bak de cake op 175 graden C, in 45 tot 50 minuten gaar. 

Laat de cake eerst minimaal 5 minuten afkoelen voordat je deze uit het cakeblik haalt. 

Frosting:

Terwijl de cake verder afkoelt kun je de frosting maken. 

Meng 200 gram mascarpone, 100 gram zachte roomboter en 50 gram kokosolie in 2 minuten tot een smeuiige substantie.
(niet te hoge snelheid als je een mixer gebruikt)

Voeg de vanille extract toe klop weer een minuut deze door de frost en voeg tot slot 3 eetlepes maple siroop toe. 

En klop de frosting nog ongeveer 2 minuten totdat deze een zacht en smeuiig is. 

Als de cake helemaal afgekoeld is kun je evenuteel de cake dwars doorsnijden en een laagje frosting als tussen laag gebruiken

en/of je bedekt de bovenkant cake met een laagje frostingwortelcake

Tot slot decoreer je de cake, door de frosting met kokosrasp en cacao te bedekken.  (zie foto) 

 Wortel cake is het lekkerst als je hem direct uit de koelkast eet.

Plaats daarom de cake minimaal 30 minuten in de koelkast voordat je hem serveert. 

Smakelijk!

 

Het proberen waard:

Je kunt de vijgen ook vervangen door rozijnen. 

 

 

 

blad

© Yoga Jiva 2022 - Website: Van Dongen Design

logo

Yoga Jiva
Moussaultstraat 9
5721 KE Asten

T: 06 20 28 57 04
E:

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.