Franca Gijsbers

 

Mij passie is Ashtanga Yoga, gezond eten en koken. Om in balans te blijven heb ik altijd veel gesport. Jaren lang was ik bijna dagelijk op de sportschool te vinden. Ik was zelf aan het trainen of gaf les. Ik dacht dat ik daardoor mijn " hoofd" leeg kon maken en tot rust kon komen. Toen ik dit moeilijker kon combineren met mijn drukke baan ben ik gaan hardlopen. Altijd met een doel voor ogen, eerst 5 km, toen 10km, 10 miles tot een halve marathon. Ik betrapte me erop dat, ofschoon ik het heerlijk vond om lekker buiten te zijn en het me hielp om mijn hoofd " leeg" te maken, ik ook regelmatig last had van blessures. Luisteren en verbinding maken met mijn lichaam zag ik als een uitdaging. Dit wilde ik gaan onderzoeken. Op deze zoektocht kwam ik in contact met yoga. Ik las op internet een artikel over Ashtanga Yoga, dat me gelijk intrigeerde. Deze dynamische vorm van yoga heeft me veel gebracht. Het is een levensstijl geworden waar ik meer energie, flexibiliteit, balans en zelfs ook een beter eetpatroon door heb gekregen. Ik heb mogen ervaren dat wat ik eet en de manier waarop, van cruciaal belang is voor mijn vitaliteit en energieniveau.Dit alles heeft me in 2011 doen besluiten om de Ashtanga Yoga Teacher Training 200h RYT te gaan volgen. Na afronding van deze opleiding eind 2012 ben ik begonnen als freelance Yoga Teacher. Omdat ik het belangrijk vind mijn kennis continu te verbreden en weer nieuwe inzichten te kunnen delen volg ik regelmatig opleidingen bij ervaren docenten. Voorbeelden zijn: de Teacher Training therapeutic adjustments en energy healing van Petri Raisanen, Moonsequence van Matthew Sweeney. In voorjaar van 2015, heb ik de 200h Ashtanga Vinyasa Teacher's Intensive opleiding van Bela Lipat afgerond. Zij is level 1 geauthoriseerd door Sharath Rangaswhami.  Vervolgens heb ik begin 2017 de Hormoon Yoga opleiding afgerond bij Sylvia Mullaart en heb ik diezelfde periode een specialisatie Ouderen Yoga gevolgd.
Bij Annette Weers heb ik in juni 2019 mijn ademcoach opleiding afgerond. 

Op 10 januari 2015 is mijn droom werkelijkheid geworden en zijn de deuren van mijn eigen Yogastudio Yoga Jiva geopend.
Het is mijn doel om mijn ervaringen met enthousiasme, plezier en geduld op een persoonlijke manier te delen om zo iedereen die wil te laten ervaren wat yoga doet. Ik kijk ernaar uit om je bij Yoga Jiva te ontmoeten.  En nee, je hoeft NIET lenig te zijn om aan Yoga te doen. 

Mijn dagelijkse practice

Voordat Yoga Jiva geopend werd deed ik mijn dagelijkse practice thuis voor het werk. 1 x per week volgde ik toen les bij mijn toenmalige docente Manon Simonis. 
Toen ik uiteindelijk besloot mijn baan op te zeggen creëerde ik voor mezelf de ruimte om dadelijks mijn practice te gaan doen in Eindhoven met een gecertificeerde docent. Na wat wisselingen practice ik nu bijna 4 jaar dagelijks met Nick Evans. Ik vind het belangrijk om ook leerling te blijven zolang als ik leesgeef. En ja, soms heb ik ook geen zin om als de wekker gaat om 5.00 uur om op te staan en naar Eindhoven te rijden en voel ik me moe. En ja... ik heb ook wel eens pijn of een blessure waardoor ik me afvraag wat wil mijn lichaam me hier nu mee zeggen, hoe kan ik nu mijn practice doen?  Inmiddels weet ik ook dat dit de meest leerzame momenten op de mat zijn.  Daarnaast geeft de rust van het "thuiskomen" op mijn mat me veel kracht en een stevig fundament in mijn dagelijks leven, dat ik niet graag meer zou willen missen. 
Ook ervaren?

Ik kijk ernaar uit, dit mijn jouw te mogen delen. 

Namasthé,
Franca Gijsbers

 

Linda Gorts

 

Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik voor het eerst met yopa in aanraking kwam. De periodes van fanatiek met yoga bezig zijn tot bijna niets meer wisselde elkaar sterk af, ook doordat ik zeer fanatiek met hardlopen bezig was en nog steeds ben,
maar ook veel aan evenementen meedeed ging waar veel tijd in zitten.
Een aantal jaren geleden stopte plotseling de Sportschool waarbij ik werkte en moest ik op zoek naar een andere baan.
Vervolgens heb ik een tijdje in de retail branche gewerkt, maar snel kwam ik er achter dat ik daar niet mijn leven lang wilde werken. Het liefs wilde ik weer met mensen werken en er iets voor betekenen.
Een korte tijd er na vond ik weer een nieuwe baan in de sportbranche, en ben ik een Hatha Yoga Teacher 200h RYT opleiding gaan volgen.
Daarvoor heb een maand in een “Indiase Ashram” gezeten, dat was een heel bijzondere periode waar ik ontzettend veel geleerd heb.
En ik kan nu wel zeggen dat ik mijn passie helemaal gevonden heb in Yoga, niet alleen op de mat maar ook in het dagelijks leven.

Mijn dagelijkse practice 

Iedere morgen en iedere avond doe ik thuis mijn practice.
Ik start ik met 2 à 3 min planking.
Vervolgens doe ik de: Surya Namaskar A
Shirshasana
Sarvangasana
Halasana
Setubandhasana
Pawanmuktasana
Matsyasna
Daarna een paar minuten in stilte mediteren….
Doordat ik deze asana’s doe worden mijn zeven Chakra’s goed geactiveerd, en wordt mijn wervelkolom goed gestretcht.
Hierdoor kan ik mijn dag “licht” beginnen en ben ik lichamelijk goed voorbereid op mijn lessen die ik door de dag heen geef.
Het liefst wil ik mijn passie doorgeven aan iedereen die er voor openstaat, want er is niets mooier dan je lichaam en geest met elkaar verbinden.
Ik zie je graag tijdens één van de Yin yoga lessen of Hatha yoga lessen die ik bij Yoga Jiva verzorg. 

Namasté,
Linda Gorts

Liesbeth Oosterink

 

Tijdens mijn eerste zwangerschap in 2006 ben ik in aanraking gekomen met zwangerschapsyoga. We verhuisden naar de Verenigde Staten en ik wilde me zo goed mogelijk voorbereiden op mijn bevalling. Zwangerschapsyoga hielp mij mijn lijf te versterken en mijn geest te kalmeren. Door yoga groeide het vertrouwen in mijn zwangere lijf en het groeiende kindje in mij, net als het vertrouwen in een positieve bevalling. Een mooie dochter werd geboren en het zaadje voor yoga was geplant! Sindsdien ben ik yoga blijven doen. Er volgden nog een dochter en een zoon. Daarna combineerde ik een lange tijd yoga met hardlopen en momenteel beoefen ik dagelijks Ashtanga Yoga.

Ik heb de docentenopleiding van Birthlight in Utrecht gevolgd en geef met veel liefde en plezier les in het leren ontspannen van lijf en geest, ademhalingstechnieken die van pas komen bij de bevalling en diverse spierversterkende oefeningen. Daarnaast ben ik bezig met het afronden van een opleiding tot doula.
Ik hoop hierdoor een welkome bijdrage te kunnen leveren waardoor je als aanstaande moeder vol vertrouwen en met een positieve mindset je bevalling tegemoet gaat. 

Ik zie je graag op de mat bij Yoga Jiva. 

Loes van Stratum

 

Al een tijdje deed ik zo nu en dan yoga, als aanvulling op de krachttraining die ik fanatiek beoefende. Yoga was tot dan toe een aangename aanvulling op mijn sport. Dat veranderde toen ik in 2017 in aanraking kwam met Ashtanga yoga bij Yoga Jiva.
De plek, de mensen, Franca, de practice… het fascineerde en raakte me. Ik merkte aan alles dat Ashtanga zóveel goeds voor mij deed.Ik verbaasde me keer op keer hoeveel yoga me kon leren; ik ervaarde steeds weer nieuwe dingen en kwam telkens weer een stukje dichter bij mezelf.

 Mijn dagelijkse practice

Ik startte met 1x per week, maar merkte al gauw dat ik meer wilde. Ik zei mijn sportschool abonnement op en kwam steeds vaker naar Yoga Jiva om te practicen. Op een gegeven moment was ik zo ‘gegrepen’ door Ashtanga yoga en de filosofie, dat ik heel graag een dagelijkse practice wilde gaan doen. 
Vanuit de fitnessmentaliteit, het doorzettingsvermogen en perfectionisme wat ik altijd heb gehad, begon ik fanatiek met elke dag mijn practice. Na een maand of twee merkte ik dat het te veel was; het werd een ‘MOETje’ en ik was regelmatig mijn gehele practice bezig met ‘ik moet nog een uur’… waardoor het eigenlijk niet zoveel meer te maken had met yoga.
Ik ben gestopt met van mezelf ‘moeten’. En mede dankzij de hulp en het advies van Franca op een andere, zachtere wijze opnieuw begonnen met het opbouwen van mijn practice. Ik kwam namelijk telkens wel terug op de mat, ondanks ik er soms ook schoon genoeg van had!
In het najaar van 2018 startte ik met de pre-teacher opleiding die het Ashtanga-vuur opnieuw heeft doen aanwakkeren.Door de filosofie van de dagelijkse practice die hier werd aangeboden lukte het me om een dagelijkse practice op te bouwen; liever iedere dag een beetje en dat voor lange tijd (altijd?) in plaats van een korte periode heel veel. En zoals Franca altijd zegt: ‘zie het als een plantje. Door elke dag een drupje wordt het een sterke, diepgewortelde plant die kan groeien en bloeien’. Vanaf toen stond ik elke dag op mijn mat. Soms voor de hele practice, soms voor enkel de zonnegroeten en de laatste 3 houdingen. Ik voelde me dan soms wel schuldig omdat ik niet ‘alles’ gedaan had, maar dat zag ik dan als een practice op zich. Tevreden zijn met wat er is op dat moment. Toen ik de teacher training begon in januari 2019 lukte het me om steeds vaker mijn hele practice te doen. Dat ging vanzelf. Het behoeft wel discipline en motivatie (‘tapas’), maar niet de kei harde wilskracht waarmee ik voorheen over mijn eigen grenzen ging.
De dagelijkse practice houd ik nog steeds vast. Regelmatig doe ik alleen de zonnegroeten en de laatste drie houdingen. En het lukt me steeds vaker om daar tevreden mee te zijn.
Soms heb ik ook wel eens geen zin. Of ben ik moe, chagrijnig of lui. Wanneer ik dan een dag (of een paar dagen) oversla, krijg ik er vanzelf last van. Niet omdat ik mezelf beschuldig van het nalaten van de practice. Nee. Omdat ik de rust, de ruimte, de liefde en het thuiskomen bij mezelf mis. De volgende dag sta ik dan op de mat een beetje te lachen. ‘Waarom doe ik hier toch soms zo moeilijk over…. Het is ZO goed voor me!’ . Ook dat hoort bij mijn yoga-pad, ups en downs.
De dagelijkse practice heeft mij zoveel gebracht. Je hoeft geen uren van je dag vrij te roosteren voor je practice. Kies een manier die bij jou past, zodat de practice jouw leven verrijkt. Dan zul jij er ook de vruchten van kunnen plukken!

Ik kijk ernaar uit mijn ervaringen met je te delen en zie graag bij Yoga Jiva op je mat.
Namasté,

Loes van Stratum

Jolanda Basten

 

Vroeger sportte ik graag en regelmatig. Ik heb vanalles geprobeerd. Spinning, body balance, fitness en hardlopen. Wat me echter opviel was, dat ik iedere keer na een tijdje weer op zoek ging naar een andere sport. In 2014 startte ik met het volgen van Power Yoga lessen bij de sportschool. Daar merkte ik dat yoga veel meer is dan alleen fysiek bewegen op een mat. Ook besefte ik, dat Power Yoga voor mij niet voldoende was. Op zoek naar verdieping kwam ik bij Yoga Jiva terecht.
Vanaf het moment dat ik daar op de mat stond wist ik dat Ashtanga Yoga voor altijd bij mij zou horen. Het zorgt voor rust in mijn hoofd, helpt me accepteren zoals ik ben, de situatie accepteren zoals die op dat moment is. Het is alsof ik de wereld door andere ogen bekijk.
Na de opleiding Ashtanga Yoga, Yoga Nidra en de module Yin Yoga, heb ik in 2020 ook de opleiding tot Ademcoach afgerond. In 2021 heb Reiki 1 en 2 behaald.

Mijn dagelijkse practice

In de loop van deze 4 jaar bij Yoga Jiva, heb ik een dagelijkse practice opgebouwd. Sinds het afronden van mijn opleiding is dat een volledige primary serie.  Ik houd van de structuur die Ashtanga Yoga me geeft, in het dagelijks leven heb ik ook graag structuur. Maar tegelijkertijd heeft Ashtanga yoga me ook geleerd om de dingen los te laten. Het vaste van deze serie lijkt voor sommige saai om te doen, elke dag die zelfde houdingen. Maar elke dag is anders, soms voelt het fijn, soepel en soms is deze practice rauw, hard en pijnlijk en dan vooral op mentaal gebied. En juist daar ligt telkens de uitdaging en door elke dag weer op je mat te verschijnen kom je steeds een stukje dichter bij jezelf.

Sinds April 2022 ben ik mede-eigenaresse geworden van dit prachtige Yoga Jiva. Dat veel meer is dan een yogastudio waar je een uurtje per week een yogales komt volgen. Het docententeam van Yoga Jiva begeleid jou op jouw pad om steeds een stapje dichter bij jezelf te komen. Je bent al helemaal compleet, goed zoals je bent.
Ik kijk ernaar uit je in mijn lessen te mogen ontmoeten.

 Namasté,
Jolanda Basten

Rosalie Gerrits van den Ende

 

Om fit te blijven, heb ik diverse sporten beoefend. Lang deed ik krachttraining in de sportschool en wisselde ik dit af met periodes van hardlopen en spinning. Elke keer kwam ik op een punt dat het me te weinig uitdaging bood. Het lukte me dan niet meer om mezelf te motiveren en mijn ‘hoofd leeg te krijgen’ met het sporten. In mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging, kwam ik in 2014 in aanraking met Vinyasa Flow yoga. Het sprak me direct aan; dit was zoveel meer dan een fysieke uitdaging! De rust, balans, kracht en souplesse van zowel lichaam als geest die het me bracht, zorgde ervoor dat ik het abonnement bij de sportschool heb opgezegd. In 2015 ben ik overgestapt naar Ashtanga yoga en van 1-3 keer per week werd het al snel 4-6 keer per week dat ik in Eindhoven bij Nick Evans en Katia Garcia Gomez mijn practice deed. Zij zijn beide KPJAYI geautoriseerd en hebben mij door hun verhalen en ervaring geïnspireerd om me verder te gaan verdiepen in de historie en achtergronden van (Ashtanga) yoga. Vanaf die tijd ben ik boeken over yoga gaan lezen en heb ik diverse workshops gevolgd zoals o.a. van Petri Raisanen, Nancy Gilgoff, David Swenson, Philippa Asher, Elise Greenspoon en Gibran Gonzalez.
Yoga heeft mij persoonlijk héél veel gebracht en gedurende de jaren van mijn eigen yoga-beoefening merkte ik dat ik dit graag wil doorgeven. Dit is reden dat ik in 2020 de Ashtanga-based Teacher Training (200+ uur) heb gevolgd bij Yogaplace Maastricht zodat ik gecertificeerd yoga lessen mag geven. In 2021 wil ik starten met de Advanced Teacher Training (300+ uur) bij Delight Yoga Amsterdam.

Eigen practice

Door mijn werk en daarvoor vroege vertrek van huis heb ik mijn practice altijd in de namiddag of avond gedaan. Het was mijn grote wens om – vooral met de start van de docentenopleiding – mijn practice in de ochtend te gaan doen. Door COVID-19 en hierdoor verplicht thuiswerken is dit uiteindelijk in 2020 ook gelukt. Nu practice ik dagelijks in de ochtend in Eindhoven bij Nick en Katia, bij Yoga Jiva of thuis. En dat bevalt heel goed! Natuurlijk heb ik ook mindere dagen, een pijntje/blessure, weinig energie, veel aan mijn hoofd, geen zin of kost het vroeg opstaan extra veel moeite….maar toch probeer ik mijn mat op te gaan. Eventueel pas ik mijn practice aan in lengte, intensiteit, tijdstip of wordt het een meditatie en enkele pranayama-oefeningen. Soms lukt dat ook een keer niet en dat mag er ook zijn! Ik heb gedurende de jaren geleerd goed naar mijn lichaam te luisteren en soms ‘even door te zetten’ en een andere keer juist ‘zacht voor mezelf’ te zijn. Dit laatste geldt niet alleen voor mijn yoga-practice maar zéker ook hoe ik nu in het leven sta. Balans in mijn leven is erg belangrijk en alléén ik-zelf kan bepalen wat dat voor mij inhoudt, wat ik ervoor moet doen en vooral wat ik ervoor moet loslaten…..Het (starten met) bewandelen van het yoga-pad is iets heel persoonlijks en graag deel ik mijn ervaringen met je om je op deze manier te ondersteunen in jouw eigen reis.

Ik zie er naar uit je te ontmoeten in één van mijn lessen bij Yoga Jiva: het enige wat je nodig hebt, is een ‘open-mind’!

Namasté,

Rosalie

 

Anique Aben

 

Yoga fascineert me en vanaf het eerste moment voel ik dat het me ontzettend veel brengt. In de sportschool kwam in aanraking met power yoga. Dit was na de geboorte van mijn oudste zoontje, de periode dat ik op zoek was naar een beetje balans en een ‘rustigere’ vorm van sporten. De rust en de manier van bewegen voelde voor mij meteen als heel natuurlijk en ik wist zeker: dit past helemaal bij mij.
Na een jaar of twee ben ik in de sportschool zelf deze lessen gaan geven. Mede door het geven van deze lessen werd ik geïnspireerd om meer te gaan doen met yoga en zo kwam ik terecht bij Yoga Jiva. Daar voelde ik me direct thuis. Ik begon met één keer in de week een Ashtanga les te volgen. Dit werden er snel meer toen ik de mogelijkheid kreeg om vaker in de ochtenden mijn practice te doen. Als aanvulling op de Ashtanga yoga volgde ik ook regelmatig een Yoga Nidra of Yin Yoga les. Deze afwisseling was voor mij op dat moment erg welkom. Ik besloot te stoppen met het lesgeven op de sportschool en niet veel later kondigde Yojita aan hun eerste Yoga Nidra Teacher Training te gaan geven. Ik schreef me direct in, en in november 2021 heb ik de training succesvol afgerond.
Nu mag ik zelf de magie van Yoga Nidra met jullie gaan delen bij Yoga Jiva.

Ik hoop je snel in een van mijn lessen te zien. 

Veel liefs,

Anique

Charelle Snoeijen

 

Als kind was ik al gefascineerd door meditatie en yoga. Toch ben ik pas op latere leeftijd yoga gaan beoefenen. In 2017 werd op mijn werk een wekelijkse yogales aangeboden. Ik was op slag verliefd. Ik voelde direct hoeveel goeds het voor me deed. Het begon met 1 keer in de week, al snel voelde ik dat ik meer verdieping wilde en heb ik me ingeschreven bij een yogastudio in Eindhoven en daar was ik al gauw 4 tot 5 keer in de week te vinden. In het begin deed ik voornamelijk zachtere yogavormen. Yin yoga was op dat moment hetgeen wat mijn lichaam en geest nodig had. Na een tijdje begon ik naar meer verdieping te verlangen. Zodoende besloot ik in 2020 te starten met een yin yoga opleiding bij de Yogastudio in Eindhoven. Het voelde alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik werd meteen gegrepen door de yoga filosofie en een stukje traditionele Chinese geneeskunde. Deze oude levenswijsheden zijn nog steeds zo ontzettend relevant.  Eind 2021 kwam ik met Ashtanga Yoga in aanraking en toen was ik echt thuis. Het voelde alsof ik hier heel mijn leven naar had gezocht en ik eindelijk op bestemming was. Ik begon met 1 keer in de week een Ashtanga Mysore les. Dat werd al snel 2 keer in de week. Later stond ik steeds regelmatiger thuis ook op de mat. Na een tijdje verlangde ik ook naar meer verdieping in deze bijzondere yogavorm en zo besloot ik om in 2022 te starten met de Ashtanga opleiding bij de Yogastudio in Eindhoven. Momenteel practice ik 4 tot 6 keer in de week de Ashtanga half primary serie. Ik heb nog veel te leren maar het mooie aan de Ashtanga Mysore lessen is dat je het echt op je eigen tempo doet. Je lichaam (en je leraar) geeft aan tot waar jij kan gaan. Het nodigt me uit om streven los te laten. En soms juist een extra zetje te geven. Het leert me discipline maar ook zachtheid. Het leert me in verbinding te staan met mijn lichaam en te voelen wat het me wil vertellen. Dit kan soms uitdagend en frustrerend zijn en op andere momenten geeft het me juist vrede en rust. Aanwezig in het hier en nu. Daarnaast doe ik nog steeds 1 tot 2 keer per week Yin. Ik vind het een ontzettend mooie aanvulling op elkaar. Yin en Yang.
Yoga betekent voor mij rust in het hoofd en contact met het lichaam. Grenzen opzoeken en daarin ontspanning kunnen vinden. Zelfbewustzijn. Steeds blijven ontwikkelen. Beseffen dat perfect niet bestaat. Zoeken naar balans. Acceptatie en tevredenheid. Er valt altijd iets nieuws te leren en te ontdekken. 

Hopelijk zie ik je binnenkort in 1 van mijn lessen. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten. 

Namasté,
Charelle Snoeijen

Marjan Peters-van Kessel

Al mijn hele leven ben ik enorm geïnteresseerd in gezondheid, sport, voeding, alternatieve geneeswijzen en de mentale gezondheid van de mens.
Over al deze onderwerpen staat inmiddels onze hele boekenkast BOMVOL en blijf ik hier in mijn vrije tijd de nieuwste inzichten over lezen.
De vraag die ik mezelf met regelmaat stel is; hoe kan ik mijn beste leven leiden met een zo groot mogelijke kwaliteit van leven EN hoe kan ik mijn bijdrage leveren door dit aan anderen over te brengen. Hier ligt mijn passie.
De afgelopen 25 jaar ben ik werkzaam geweest als Personal trainer, voedingscoach, groepslesinstructrice, stoppen met roken coach en sportmasseur.
Yoga stond al jaren op mijn lijst om te gaan beoefenen en doceren. Een aantal jaren geleden had ik al een begin gemaakt met de Asthanga Practice alleen was het destijds een uitdaging om dit te combineren met de vele sportlessen die ik gaf en mijn gezin.
Begin 2023 heb ik mijn Asthanga Practice weer opgepakt bij Yoga Jiva, heb ik een Reiki 1 cursus gevolgd en de Yin Yoga Teacher training afgerond.

Omdat ik altijd wil blijven leren en studeren zal dit zeker niet de laatste training/opleiding zijn ;)

Ik ben geboren en getogen in Asten, ben getrouwd en heb 2 zonen en 1 bonusdochter. Mijn hobby’s zijn lezen, koken, sporten, beoefenen van Yin en Asthanga yoga moestuinieren, reizen en in de natuur zijn.

Mijn dagelijkse Asthanga practice beoefen ik 2-3 keer per week bij Yoga Jiva en de rest van de dagen practice ik thuis. Daarnaast vind ik het heerlijk om zo’n 2 keer per week Yin Yoga te doen. Heerlijk even een rustig moment voor mezelf naast alle actieve dingen in mijn dagelijkse leven. Alles draait om balans.

Ik zie je heel graag een keertje in 1 van mijn lessen bij Yoga Jiva.

blad

Meld je aan voor de nieuwsbrief

© Yoga Jiva 2024 - Website: Van Dongen Design

logo

Yoga Jiva
Moussaultstraat 9
5721 KE Asten

T: 06 20 28 57 04
E:

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.