Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga ook wel Ashtanga Vinyasa Yoga genoemd, is een dynamische yoga vorm. Deze yogavorm is bedoeld voor iedereen en wordt bij Yoga Jiva gegeven volgens de traditie van Sri K.Pattabhi Jois (1915 - 2009).
Kenmerkend voor Ashtanga Yoga is dat je ademhaling de leidraad vormt voor een vaste opeenvolging van houdingen ook wel asana's genoemd. Met behulp van de houdingen en je ademhaling leer je hoe je geest en lichaam met elkaar in verbinding staan. Daardoor leer je jouw grenzen kennen en deze te respecteren. Je zult ervaren dat het mogelijk is om vanuit respect je werkelijk te ontspannen en vervolgens innerlijk te groeien. Daarnaast ontwikkel je kracht, flexibiliteit en een betere conditie. In het Sanskriet wordt de Primary serie ook wel 'Yoga Shikitsa' genoemd wat yoga therapie betekent.

Mysore Style is de traditionele lesvorm van Ashtanga Yoga. In deze les beoefen je de Ashtanga Yoga-reeks wel in een groep, maar in je eigen tempo. De docent  loopt rond, corrigeert je houding, brengt je dieper in de pose en helpt je verder met aanleren van de juiste volgorde van de poses.
Mysore Style Yoga is de meest complete en meest traditionele manier om Ashtanga Yoga te beoefenen. Het is als een privé les, maar dan in groep. 

Vrijdag12JuliWeek 28 | OscarFEertse kwartier

Details yogastijl

  • Soort

    Dynamisch

  • Geschikt voor

    Iedereen

  • Lesduur

    75 min

Teachers

Jolanda Basten

Franca Gijsbers

Loes van Stratum

Charelle Snoeijen

Ashtanga Yoga proberen?

Neem een gratis proefles

Iedereen is bezig mijn zijn of haar eigen practice. De één doet de zonnegroet, de ander zit voorovergebogen, weer een ander staat in een boog achterover of kaarsrecht in de hoofdstand. In de Mysore Style les oefenen beginners en gevorderden naast elkaar. Het maakt niet uit of je nu al tien jaar aan Ashtanga yoga doet of je net begonnen bent, iedereen oefent net zo gedisciplineerd en geconcentreerd zijn eigen reeks en leert elke les weer iets bij. Het idee dat Mysore Style Yoga alleen is voor gevorderde yogi's is berust op een misverstand. Deze lesvorm is ook perfect voor beginners: ideaal zelfs!

Eerst de zonnegroeten, dan staan, zitten, liggen en tot slot de eindserie. De reeks is zorgvuldig uitgedokterd en gebaseerd op duizenden jaren oude principes en teksten. Zou je er wat poses tussenuit halen, dan doe je jezelf tekort. Elke asana (houding) maakt je lichamelijk en geestelijk klaar voor de volgende asana. De Ashtanga-series zitten bijzonder intelligent in elkaar.

Vanwege de één-op-één-begeleiding is de rol van de docent essentieel. Zij/hij ziet waar je lichaam toe in staat is, geeft je instructies en corrigeert je houdingen manueel. Dankzij deze aanpak leer je elke les bij. Jouw lichaam is daarnaast ook een belangrijke lesgever. Luister naar je spieren, pezen en ademhaling, zij geven duidelijk hun grenzen aan. Heb je last van een blessure? Vertel het voorafgaand aan je les. Dat is géén reden om geen practice te doen. Integendeel: je practice werkt juist helend.

Deze lesvorm wordt vaak in het begin als uitdagend ervaren vanwege het feit dat je lichaam en geest tijd nog hebben om te leren focussen. Discipline is hierbij ook een belangrijke factor. Mede om deze reden is het advies om de Mysore Style lesvorm minimaal drie maanden de kans te geven. Eenmaal gewend aan deze lesvorm zul je ervaren dat je practice verandert en intenser wordt. Het wordt een meditatie in beweging omdat je je vanzelf aan de vaste volgorde van de houdingen houdt. Zo ontstaat steeds meer rust en ruimte in je geest.

Wil je liever persoonlijk advies of Ashtanga Yoga of een van de andere yogavormen bij je past? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een yogales uitproberen?

Neem een gratis proefles

Mis onze nieuwsbrief niet

© Copyright Yoga Jiva - website: Van Dongen Design - Inloggen